Veelgestelde vragen

Staalskeletbouw, wat is dat precies? Kan ik ook zo bouwen? Hoe gaat alles in z’n werk? … Hoewel dit systeem zichzelf al wereldwijd heeft bewezen, krijgen we heel wat vragen en is deze manier van bouwen nog relatief onbekend in België. Voor elke vraag hebben we een antwoord:

 • Kan elk gebouw opgetopt worden?

  Als de fundering het toelaat, kan elk stabiel gebouw opgetopt worden. Zelfs gebouwen met een zadeldak. Door het lichte gewicht van de staalframes is de belasting op de bestaande fundering miniem. Eén extra bouwlaag toevoegen, is dus zo goed als altijd mogelijk zonder de fundering aan te passen. Doordat we steeds een nieuwe vloer voorzien, wordt de stabiliteit van het bestaande gebouw ook vergroot.

 • Geeft staalskeletbouw problemen met akoestiek?

  Neen, de akoestiek in een gebouw in staalskelet is minstens even goed als die in een traditioneel gebouw. Zo worden de vloertrussen steeds voorzien van akoestische onderbrekingen om contactgeluid te elimineren. Door de frames op de juiste manier en met het juiste materiaal te vullen, behalen we uitstekende akoestische waardes met staalskeletbouw.

 • Geeft staalskelet storingen voor gsm- en wifi-bereik?

  Helemaal niet, op vlak van draadloze connecties voor bijvoorbeeld telefonie en internet scoort staalskelet zelfs beter dan een traditioneel gebouw. De afstanden tussen de staalframes worden zo berekend dat een kooi van Faradey vermeden wordt. De mazen in de netten bij traditioneel bouwen zijn tot drie keer kleiner, wat wel problemen kan geven.

 • Is een gebouw in staalskelet brandveilig?

  Dankzij het gebruik van brandwerende beplating is staalskeletbouw brandveilig. Daarnaast is het staal op zich natuurlijk ook niet brandbaar. Daardoor kunnen we een brandveiligheidsattest voorleggen en mogen verzekeraars geen toeslag omwille van staalskelet aanrekenen.

 • Hoe lang duurt het optoppen van een gebouw gemiddeld?

  Van start tot volledig afgewerkt project rekenen we ongeveer vier maand voor één bouwlaag. Per bijkomende verdieping mag u zich verwachten aan één extra week. Een extra pluspunt: door de specifieke manier van bouwen, moet u het pand niet verlaten tijdens de verbouwing en ondervindt u bijzonder weinig hinder.

 • Wordt een optopping gezien als een verbouwing of als nieuwbouw?

  Ook voor staalskelet zijn de geldende normen van kracht. Is het gebouw ouder dan 10 jaar, dan is er sprake van een verbouwing en heeft u dus recht op een verlaagd btw-tarief van 6%.

 • Gebeurt optoppen volgens de huidige energienormen?

  Staalskeletbouw is erkend als goede methode om BEN te bouwen en staat volledig klaar voor de BEN (E30) regelgeving.

 • Zorgen Jade building company en J-Top voor de volledige afwerking van mijn project?

  J-Top maakt deel uit van Jade building company. Voor de volledige afwerking van al haar projecten, heeft Jade building company een geïntegreerde samenwerking met nationale dekking met de volgende partners: Isodomo, d-center, Quicksteel, Eurosteel, Diaz, Intercub, Vanver, Betonwerken Lombaert, TMS en ETS. Zo levert ook J-Top u een totaaloplossing voor elke optopping. Van ramen en deuren over gevelbekleding tot maatmeubilair, … u hoeft nergens van wakker te liggen.

 • Moet ik verhuizen tijdens de optopping van mijn gebouw?

  Dankzij het lichte materiaal, de volledige voorbereiding in het atelier en onze manier van werken, ondervindt u zeer weinig hinder en moeten de bewoners het pand niet verlaten tijdens de optoppingswerken.

 • Is het optoppen van gebouwen toekomstmuziek of kan het nu al?

  Als de stedenbouwkundige voorschriften dit toelaten, dan is de bouwaanvraag voor een optopping niet moeilijker dan een andere aanvraag. Dezelfde aandachtspunten komen ook hier terug: het uitzicht en zonlicht van de buren en natuurlijk ook de integratie van de optopping in het straatbeeld.

 • Kan een woning met een zadeldak opgetopt worden?

  Dat kan. Eerst wordt het bestaande zadeldak verwijderd, waarna de nieuwe verdieping aan het gebouw wordt toegevoegd. Als het dak in goede staat is, is zelfs een halve optopping mogelijk. De ene helft van het zadeldak wordt weggehaald. De andere helft die behouden blijft, steunt tegen de nieuwe staalskelet optopping en blijft zo stabiel.

 • Kan ik bij staalskeletbouw met mijn eigen architect werken?

  Dat kan uiteraard. Daarbij kan hij ontwerpen zoals gewoonlijk en nog vrijer denken op vlak van bijvoorbeeld overkragingen. Wel houdt uw architect best rekening met de structurele kenmerken van bouwen in staalskelet (bijvoorbeeld de dikte van de wanden en vloeren). Daar kunnen onze tekenaars en ingenieurs zeker bij helpen. Het finale ontwerp wordt door onze gespecialiseerde software berekend en omgezet naar de productieklare staalskeletplannen.

 • Kan een staalskeletwoning roesten?

  De specifieke staallegering (Type Magnelis®) die Jade building company gebruikt, is de metallische staalbekleding met de beste corrosieweerstand. Dankzij de chemische samenstelling van dit staal van ArcelorMittal is dit materiaal bestand tegen zeer agressieve omgevingen.

 • Zijn gebouwen in staalskelet stabiel en stevig?

  Dat zijn ze zeker, zelfs na overstromingen en aardschokken. Deze techniek werd ontwikkeld in Nieuw-Zeeland met weerstand tegen hevige stormen en bevingen als grote vereiste.

 • Heeft een gebouw in staalskelet meer koudebruggen dan een traditioneel gebouwd gebouw?

  Absoluut niet. Het staalskelet wordt altijd en overal extern geïsoleerd, daardoor is er geen enkele bouwknoop of koudebrug aanwezig.

 • Kan er luchtdicht gebouwd worden met staalskeletbouw?

  Omdat het dauwpunt bij staalskeletbouw altijd buiten het systeem zit, laat deze manier van bouwen toe om de buitenzijde van een gebouw luchtdicht af te werken. Staalskeletbouw is het enige techniek op de markt die dit toelaat.

Check? Top-Check!

Een extra bouwlaag vraagt een minimum aan draagkracht van een bestaand gebouw. U wilt weten of uw gebouw hier structureel en/of stedenbouwkundig voor in aanmerking komt? J-Top achterhaalt het met onze Top-Check-service.

Doe de Top-Check