Optopping Oostduinkerke Optim
Optopping Oostduinkerke Optim

3 extra bouwlagen op bestaand appartementsgebouw in Oostduinkerke

4 jaar geleden startte ATLR architecten met het gebruik van staalskelet structuren om kantoorruimtes op te richten binnenin en op industriële gebouwen. Binnenkort zal een bestaand appartementsgebouw in Oostduinkerke voorzien worden van 3 extra bouwlagen. De enige techniek die dit toelaat, is staalskeletbouw. Eric Vaes, architect bij ATLR architecten: “De oorspronkelijke opdracht van de bouwheer was het verbouwen van het technische verdiep tot een een ruime penthouse. Maar bij de analyse van mogelijkheden kwamen we snel op een interessantere oplossing: namelijk het toevoegen van 3 extra verdiepingen met staalskelet structuren. Door de vele voordelen van deze manier van bouwen was de bouwheer snel overtuigd van ons voorstel. Want staalskelet-technologie laat ons niet alleen toe om sneller en efficiënter te bouwen, het houdt ook de bouwkost onder controle”.

Amper 3% extra last op de bestaande funderingen

Oostduinkerke Voor

Eric Vaes steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Deze 3 extra verdiepingen bovenop het appartementsgebouw betekenen een extra last van slechts 3% op de bestaande funderingen. Alleen staalskelet laat ons toe om zo licht te bouwen. Maar ook de snelheid van werken is een absolute troef. Voor dit project zal het opbouwen van de skeletstructuur maximum een 3-tal weken duren. Direct daarna kunnen de ramen geplaatst worden. Deze openingen worden in de eerste fase heel precies voorzien in de skeletbouw, waardoor er tijdens het bouwen geen extra opmetingen moeten gebeuren zoals bij een traditionele bouw. Ook dat betekent tijdswinst. Het volledige tijdsbestek vanaf de start van de werken tot de finale oplevering van de 3 extra verdiepingen zal maar 4 maanden in beslag nemen. Dit draagt natuurlijk dubbel bij tot het rendement van het project. De bouwheer heeft niet alleen zijn budget onder controle, door een snellere oplevering kunnen de nieuwe appartementen ook sneller verkocht worden”.

Betere isolatie met dezelfde muurdikte van traditioneel bouwen

De gemiddelde Belg bouwt steeds kleiner en de muren worden alsmaar dikker door de isolatievoorschriften. Maar ook hier biedt staalskelet een uniek voordeel. Door de dunnere draagstructuur kan een staalskeletmuur beter geïsoleerd worden. Het isolatierendement ligt dan ook uitgesproken hoger dan bij eenzelfde muurdikte in traditionele bouw. Eric Vaes bevestigt: “Een gebouw opgetrokken met een structuur in staalskelet biedt alleen maar voordelen. Naarmate de techniek bekender zal worden, zullen meer en meer mensen hiervoor kiezen. Het is bovendien de vanzelfsprekende oplossing voor het optoppen van gebouwen bij een verticale uitbreiding in de stad. Snelle montage, weinig hinder, weinig afval en excellente isolatie vormen de ontegensprekelijke voordelen om stedelijke gebouwen, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen, met staalskelet op te toppen

Interesse?

Is optoppen in staalskelet dé oplossing voor uw gebouw?

Neem contact met ons op