Foto 25 11 17 18 17 35 1 Optim
Foto 25 11 17 18 17 35 1 Optim

800m2 in amper 6 maanden tijd

Te mooi om waar te zijn?

Als architect streef ik naar strakke ruimtelijkheid en spannende, uitdagende vormelijkheid. De ontwerpen waar ik van droom, zijn moeilijk realiseerbaar met traditionele bouwtechnieken. Pas op, grotere overspanningen en raampartijen zijn zeker mogelijk voor wie bouwt met baksteen en beton, maar daar hangen zichtbare
ondersteuningen en een behoorlijk prijskaartje aan vast.

3 Optim

Een hele nieuwe mindset

Dat beeld veranderde toen ik staalskeletbouw leerde kennen. Als je weet dat staalskelet slechts 1/5 van het gewicht van houtskelet heeft, dan is de vergelijking met traditioneel bouwen helemaal snel gemaakt. Door het geringe gewicht van het gebruikte staal zijn grotere overspanningen en uitdagendere ontwerpen mogelijk. Het laat een architect toe om veel vrijer te denken; een hele nieuwe mindset. Al hoef je de keuze voor staalskelet niet vooraf te maken. De beslissing kan ook vallen bij het vergelijken van offertes voor traditioneel bouwen, bouwen in houtskelet en staalskeletbouw. Dankzij z’n maatvastheid van bij het begin én dankzij de lichte materialen waarmee gewerkt wordt, is staalskelet een hele efficiënte bouwmethode en dat voel je duidelijk in de prijs.

Én in de snelheid van bouwen. Want door die maatvastheid bijvoorbeeld, kunnen ramen en deuren besteld worden zodra de staalprofielen in productie gaan. En doordat de uitsparingen voor je technieken in de frames verwerkt zitten, besparen je plaatsers heel wat tijd. Ze hoeven namelijk niets meer uit te slijpen. In amper twee tot drie weken wordt een staalskeletwoning wind- en waterdicht opgetrokken, waarna de rest heel snel kan volgen. In een zevental maanden is een woning klaar om te bewonen.

Foto 17 11 17 20 41 07

Te mooi om waar te zijn? Helemaal niet, en dat kan ik illustreren met mijn eigen woning. Op 1 februari werd gestart met het uitgraven van onze kelder, in augustus van datzelfde jaar konden we in ons nieuwe huis trekken. In amper zes maanden bouwden we zo’n 800 vierkante meter bewoonbare oppervlakte, van uitgraving tot volledige afwerking. Ik moest het zelf zien om het te geloven, maar dankzij de unieke kenmerken van staalskeletbouw is het dus absoluut mogelijk. Net zoals de grote overspanningen die ik in m’n woning verwerkte. Ik krijg nog steeds de vraag van bezoekers: “Hoe heb je dàt gedaan, zonder steunpilaren?”. Mijn enige antwoord: staalskelet.

Interesse?

Op zoek naar een kwalitatieve partner om uw woning of appartementsgebouw te realiseren met staalskelet binnen een strakke timing en binnen uw budget?

Neem contact met ons op